Grilovací kámen díky své schopnosti akumulovat a rovnoměrně rozvádět teplo umožňuje dosáhnout perfektního propečení bez připálení. Vyzkoušejte následujících deset receptů a objevte, jak kámen promění běžné grilování v gurmánský zážitek.
1. Šťavnatý steak
-
Předehřejte kámen na 250 °C.
-
Maso nechte před grilováním dosáhnout pokojové teploty a lehce ho osolte.
-
Vložte na kámen a opečte 2–3 minuty z každé strany pro medium rare.
-
Po grilování nechte steak 5 minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozprostřely.
2. Filety ze sladkovodní či mořské ryby
-
Očistěte a osušte filety, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete.
-
Na každý filet pokapejte trochu olivového oleje.
-
Grilujte 3–4 minuty z jedné strany, otočte a dokončete na 2–3 minuty.
-
Výsledek: křupavá kůrka a měkký střed.
3. Grilovaná zelenina
-
Nakrájejte papriky, cuketu, lilek a cherry rajčata.
-
Vložte do mísy, přidejte lžíci olivového oleje, trochu soli, pepře a nasekaný česnek.
-
Grilujte 5–6 minut, jednou nebo dvakrát promíchejte.
-
Zelenina zůstane křehká a zachová si živé barvy i vitamíny.
4. Kuřecí filety s bylinkami
-
Filety potřete směsí olivového oleje, nasekaného tymiánu, rozmarýnu a česneku.
-
Nechte marinovat alespoň 2 hodiny v lednici.
-
Grilujte 4–5 minut z každé strany, dokud nebude maso propečené.
-
Skvěle ladí s bílým vínem nebo lehkým salátem.
5. Halloumi a jiné tvrdé sýry
-
Halloumi nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.
-
Položte na rozpálený kámen a grilujte 1–2 minuty z každé strany do zlatova.
-
Podávejte s kapkou medu nebo čerstvými bylinkami.
-
Výborné jako předkrm nebo svačina.
6. Krevety na česnekovém másle
-
Máslo rozehřejte na kameni a přidejte nasekaný česnek s petrželí.
-
Přidejte očištěné krevety a grilujte 1–2 minuty z každé strany.
-
Podávejte s kouskem pečiva na nabírání rozpuštěného másla.
7. Plátky brambor a batátů
-
Brambory nakrájejte na plátky silné 3–4 mm, lehce potřete olejem.
-
Osolte a posypte uzenou paprikou nebo rozmarýnem.
-
Grilujte 6–8 minut, až budou zlatavé a křupavé.
8. Plněné žampiony
-
Odstraňte nožičky a kloboučky naplňte směsí sýra, nasekané petrželky a stroužku česneku.
-
Položte na kámen a grilujte 5–6 minut, dokud se sýr nerozpustí a houby nezezlátnou.
9. Palačinky a lívance
-
Nalijte tenkou vrstvu těsta na rozpálený kámen.
-
Po zpevnění okrajů palačinku opatrně obraťte a dopražte z druhé strany.
-
Podávejte s čerstvým ovocem, javorovým sirupem nebo nutellou.
10. Mini pizzy a flatbready
-
Připravte malé kousky těsta vyválené na tloušťku cca 5 mm.
-
Potřete rajčatovým základem, pokryjte sýrem a oblíbenými bylinkami.
-
Grilujte 4–5 minut, až se sýr roztaví a okraje dozlatova prohřejí.