10 jídel, která připravíte na grilovacím kameni lépe než na roštu

Grilovací kámen díky své schopnosti akumulovat a rovnoměrně rozvádět teplo umožňuje dosáhnout perfektního propečení bez připálení. Vyzkoušejte následujících deset receptů a objevte, jak kámen promění běžné grilování v gurmánský zážitek.


1. Šťavnatý steak

  • Předehřejte kámen na 250 °C.

  • Maso nechte před grilováním dosáhnout pokojové teploty a lehce ho osolte.

  • Vložte na kámen a opečte 2–3 minuty z každé strany pro medium rare.

  • Po grilování nechte steak 5 minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozprostřely.


2. Filety ze sladkovodní či mořské ryby

  • Očistěte a osušte filety, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete.

  • Na každý filet pokapejte trochu olivového oleje.

  • Grilujte 3–4 minuty z jedné strany, otočte a dokončete na 2–3 minuty.

  • Výsledek: křupavá kůrka a měkký střed.


3. Grilovaná zelenina

  • Nakrájejte papriky, cuketu, lilek a cherry rajčata.

  • Vložte do mísy, přidejte lžíci olivového oleje, trochu soli, pepře a nasekaný česnek.

  • Grilujte 5–6 minut, jednou nebo dvakrát promíchejte.

  • Zelenina zůstane křehká a zachová si živé barvy i vitamíny.


4. Kuřecí filety s bylinkami

  • Filety potřete směsí olivového oleje, nasekaného tymiánu, rozmarýnu a česneku.

  • Nechte marinovat alespoň 2 hodiny v lednici.

  • Grilujte 4–5 minut z každé strany, dokud nebude maso propečené.

  • Skvěle ladí s bílým vínem nebo lehkým salátem.


5. Halloumi a jiné tvrdé sýry

  • Halloumi nakrájejte na plátky silné asi 1 cm.

  • Položte na rozpálený kámen a grilujte 1–2 minuty z každé strany do zlatova.

  • Podávejte s kapkou medu nebo čerstvými bylinkami.

  • Výborné jako předkrm nebo svačina.


6. Krevety na česnekovém másle

  • Máslo rozehřejte na kameni a přidejte nasekaný česnek s petrželí.

  • Přidejte očištěné krevety a grilujte 1–2 minuty z každé strany.

  • Podávejte s kouskem pečiva na nabírání rozpuštěného másla.


7. Plátky brambor a batátů

  • Brambory nakrájejte na plátky silné 3–4 mm, lehce potřete olejem.

  • Osolte a posypte uzenou paprikou nebo rozmarýnem.

  • Grilujte 6–8 minut, až budou zlatavé a křupavé.


8. Plněné žampiony

  • Odstraňte nožičky a kloboučky naplňte směsí sýra, nasekané petrželky a stroužku česneku.

  • Položte na kámen a grilujte 5–6 minut, dokud se sýr nerozpustí a houby nezezlátnou.


9. Palačinky a lívance

  • Nalijte tenkou vrstvu těsta na rozpálený kámen.

  • Po zpevnění okrajů palačinku opatrně obraťte a dopražte z druhé strany.

  • Podávejte s čerstvým ovocem, javorovým sirupem nebo nutellou.


10. Mini pizzy a flatbready

  • Připravte malé kousky těsta vyválené na tloušťku cca 5 mm.

  • Potřete rajčatovým základem, pokryjte sýrem a oblíbenými bylinkami.

  • Grilujte 4–5 minut, až se sýr roztaví a okraje dozlatova prohřejí.


Vyzkoušejte tyto tipy na grilovacím kameni a objevte, jak snadno dosáhnete dokonalého výsledku bez připálení. Pro výběr kvalitního kamene navštivte kamenynagril.cz.