Jarní pohoda se slevou 25 % s grilovacími deskami z lávového kamene vyrobenými na zakázku přímo pro Vás projekt. Kupón: jaro25

Grilovaný Hovězí Steak s Česnekově-Rozmarýnovou Marinádou a Grilovanou Zeleninou

Ingredience

  • 4 porce hovězího steaku (sirloin, ribeye nebo dle preference)
  • 4 stroužky česneku (jemně nasekané nebo protlačené)
  • Čerstvý rozmarýn (několik větviček)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

 

  • 1 velká paprika (nakrájená na proužky)
  • 1 cuketa (nakrájená na plátky)
  • 1 lilek (nakrájený na tlustší kolečka)
  • 200 g cherry rajčat  (celá nebo rozpůlená)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl, pepř a dle chuti bylinky (např. tymián či oregano)
  • Pár kapek balsamico octa (volitelně)

 

Příprava
Pozvolna zahřejte gril se správně umístěným lávovým kamenem v rámečku. Kamenná deska by se měla předehřát dostatečně (ideálně na vysokou teplotu), aby se při kontaktu s potravinami okamžitě vytvořila „pečící“ kůrka, která uzamkne šťávy uvnitř masa. Tato metoda rovnoměrně rozložení silného tepelného paprsku zajistí autentický grilovací zážitek.


V míse smíchejte nasekaný česnek, lístky rozmarýnu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vložte steak do marinády, dobře jej obalte a nechte odležet při pokojové teplotě alespoň 30 minut (pro intenzivnější chuť můžete marinovat i déle, ideálně několik hodin).


Připravte zeleninu – papriku, cuketu, lilek i cherry rajčata ochuťte kapkou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte oblíbené bylinky. Mírné pokapání balsamico octem dodá jemnou sladkokyselou notu, která se skvěle doplňuje s masovou chutí.


Jakmile je lávový kámen dostatečně rozpálený, vložte marinované steaky přímo na jeho povrch. Grilujte 3–4 minuty z jedné strany (dle tloušťky a preferovaného stupně propečení) a poté steak obraťte. Pro dosažení optimálního výsledku doporučujeme používat i teploměr – medium rare by mělo být kolem 55–57 °C ve vnitřní teplotě. Po grilování nechte maso několik minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.

Zeleninu zároveň položte do grilu na lávový kámen, kde se díky intenzivnímu teplu rychle opeče a zůstane lehce křupavá. Pravidelně ji občas otočte, aby se rovnoměrně propekla a získala dokonale zlatavou barvu.


Nakrájejte steak na tenké plátky, naaranžujte společně s grilovanou zeleninou na talíři a můžete dolít pár kapek extra panenského olivového oleje nebo citronové šťávy pro osvěžení chuti. Jako doplněk se výborně hodí čerstvý salát či lehká bylinková omáčka.