Grilovaný Hovězí Steak s Česnekově-Rozmarýnovou Marinádou a Grilovanou Zeleninou
Ingredience
- 4 porce hovězího steaku (sirloin, ribeye nebo dle preference)
- 4 stroužky česneku (jemně nasekané nebo protlačené)
- Čerstvý rozmarýn (několik větviček)
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 velká paprika (nakrájená na proužky)
- 1 cuketa (nakrájená na plátky)
- 1 lilek (nakrájený na tlustší kolečka)
- 200 g cherry rajčat (celá nebo rozpůlená)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř a dle chuti bylinky (např. tymián či oregano)
- Pár kapek balsamico octa (volitelně)
Příprava
Pozvolna zahřejte gril se správně umístěným lávovým kamenem v rámečku. Kamenná deska by se měla předehřát dostatečně (ideálně na vysokou teplotu), aby se při kontaktu s potravinami okamžitě vytvořila „pečící“ kůrka, která uzamkne šťávy uvnitř masa. Tato metoda rovnoměrně rozložení silného tepelného paprsku zajistí autentický grilovací zážitek.
V míse smíchejte nasekaný česnek, lístky rozmarýnu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vložte steak do marinády, dobře jej obalte a nechte odležet při pokojové teplotě alespoň 30 minut (pro intenzivnější chuť můžete marinovat i déle, ideálně několik hodin).
Připravte zeleninu – papriku, cuketu, lilek i cherry rajčata ochuťte kapkou olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte oblíbené bylinky. Mírné pokapání balsamico octem dodá jemnou sladkokyselou notu, která se skvěle doplňuje s masovou chutí.
Jakmile je lávový kámen dostatečně rozpálený, vložte marinované steaky přímo na jeho povrch. Grilujte 3–4 minuty z jedné strany (dle tloušťky a preferovaného stupně propečení) a poté steak obraťte. Pro dosažení optimálního výsledku doporučujeme používat i teploměr – medium rare by mělo být kolem 55–57 °C ve vnitřní teplotě. Po grilování nechte maso několik minut odpočinout, aby se šťávy rovnoměrně rozložily.
Zeleninu zároveň položte do grilu na lávový kámen, kde se díky intenzivnímu teplu rychle opeče a zůstane lehce křupavá. Pravidelně ji občas otočte, aby se rovnoměrně propekla a získala dokonale zlatavou barvu.
Nakrájejte steak na tenké plátky, naaranžujte společně s grilovanou zeleninou na talíři a můžete dolít pár kapek extra panenského olivového oleje nebo citronové šťávy pro osvěžení chuti. Jako doplněk se výborně hodí čerstvý salát či lehká bylinková omáčka.