Zkusme si ukuchtit něco originálního – grilované oštiepky na lavovém kameni. Oštiepok je tradiční uzený ovčí sýr, který se perfektně hodí na grilování díky své pevné struktuře. Grilováním na lavovém kameni se sýr zahřeje rovnoměrně, získá jemně křupavou kůrčičku a přitom si zachová svoji charakteristickou chuť. Skvělou doplňkovou variantou je osvěžující medovo-hořčičný dresink a lehce karamelizovaná sezónní zelenina.
Ingredience
- Na oštiepky:
- 2 menší oštiepky na jednu porci
- Čerstvě mletý pepř
- Extra panenský olivový olej (na potření kamene)
- Na medovo-hořčičný dresink:
- 2 lžíce medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Špetka čerstvě mletého pepře
- Na grilovanou zeleninovou přílohu:
- 200 g cherry rajčat (půlených)
- 1 menší cuketa (nakrájená na tenké kolečka)
- 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
- Několik lístků čerstvé bazalky
- Sůl a pepř dle chuti
- Extra panenský olivový olej (na pokapaní)
Postup
Předehřejte lavový kámen na grilu přibližně 15–20 minut, aby se rovnoměrně rozehřál. Povrch kamene lehce potřete olivovým olejem – tím zajistíte, že se sýr při grilování nepřilepí a zároveň se vytvoří jemná kůrčička.
V malé misce smíchejte med, dijonskou hořčici, citronovou šťávu, olivový olej a čerstvě mletý pepř. Dresink dodá pokrmu kontrast k výrazné slanosti oštiepku.
Sezónní zeleninu (rajčata, cuketu a papriku) lehce pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Rozložte ji rovnoměrně na lavovém kameni a grilujte 3–4 minuty z obou stran, dokud nezíská mírně karamelizovaný nádech a nezměkne.
Oštiepky opatrně položte na předehřátý kámen. Grilujte je zhruba 2–3 minuty z každé strany. Výrazné grilovací značky docílíte při použití grilovacího kamene s roštovou CNC úpravou.
Na servírovací talíř naaranžujte grilované oštiepky spolu s grilovanou zeleninou. Přelijte vše připraveným medovo-hořčičným dresinkem a ozdobte několika lístky čerstvé bazalky. Tento pokrm můžete podávat jako lehký předkrm nebo samostatný letní chod.
---
### Tipy a varianty
- **Experimentujte s dochucením:** Pro další vrstvu chuti můžete před grilováním lehce posypat oštiepky čerstvým tymiánem nebo oreganem.
- **Pairing:** K tomuto pokrmu se skvěle hodí svěží bílý vínový nápoj nebo jablečný cider, který vyvažuje slanost sýra.
- **Další variace:** Pokud máte chuť experimentovat, zkuste podávat grilované oštiepky s lehce opečeným celozrnným chlebem nebo s osvěžujícím salátem z rukoly, který nasaje zbytkový dresink.
Tento recept přináší neotřelou variantu grilovaného sýra, která kombinuje tradici s moderním twistem ideálním pro letní dny. Pokud tě tato varianta zaujala, můžeme se pustit do dalších experimentů – třeba vyzkoušet jiné regionální sýry nebo přidat ovocné akcenty pro ještě zajímavější kontrast chutí. Co myslíš, zkusíme další inovativní recepty?