Jarní pohoda se slevou 25 % s grilovacími deskami z lávového kamene vyrobenými na zakázku přímo pro Vás projekt. Kupón: jaro25

Grilovaný tuňákový steak se sójovou marinádou a sezamem

Ingredience (pro 2 porce)

  • Tuňákové steaky:  2 kusy (cca 200–250 g každý)
  • Sójová omáčka: 3 lžíce
  • Rýžový ocet či mirin: 1 lžíce
  • Sezamový olej: 1 lžíce
  • Čerstvý česnek: 1 stroužek (prolisovaný)
  • Čerstvý zázvor: 1 čajová lžička (najemno nastrouhaný)
  • Med: 1/2 lžičky (pro vyvážení chutí)
  • Chilli vločky:  špetka (volitelné, dle intenzity pikantnosti)
  • Sezamová semínka: na ozdobu
  • Čerstvý koriandr nebo jarní cibulka:  nasekané, k podávání
  • Sůl: dle chuti (pozor, sójová omáčka je už slaná)

 

Postup
Ve střední misce smíchej sójovou omáčku, rýžový ocet (nebo mirin), sezamový olej, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, med a chilli vločky. Vznikne tak vyvážená marináda s asijským nádechem.


Tuňákové steaky lehce osuš papírovým ubrouskem a vlož je do marinády. Dopřej jim 15–30 minut, aby se chutě propojily, ale neponechávej je příliš dlouho, aby ryba neztratila svou strukturu.


Nech kámen dostatečně pozvolna předehřát – cca 15 minut před grilováním. Lehce ho potřísni sezamovým olejem, což pomůže předejít přilepení steaku a podpoří rovnoměrné opečení.


Vyndej steaky z marinády (přebytečnou marinádu nech okapat) a polož je na rozpálený lávový kámen. Griluj z každé strany přibližně 2–3 minuty pro dosažení medium rare – vnitřek by měl zůstat mírně syrový, aby si tuňák zachoval svou jemnou chuť a texturu.


Hotové steaky posyp toastovanými sezamovými semínky a ozdob čerstvým koriandrem nebo nasekanou jarní cibulkou. Tento pokrm lze podávat s lehkým salátem, grilovanou zeleninou nebo dokonce i s miskou sushi rýže pro kontrast.

 

Tipy a variace
Rychlost je klíčová: Tuňák se u lávového kamene rychle opeče, takže pozor na přegrilování. Ideální variantou je mít steak stále šťavnatý ve středu.

Přílohy: Skvělou volbou je grilovaná zelenina, osvěžující salát s asijským dresinkem nebo i mírně dochucená rýže.


Experimentuj s příchutěmi: Pokud máš rád citrusové tóny, zkus do marinády přidat trochou limetkové či citronové kůry.